Szigorú szabályai vannak a pirotechnikai termékek árusításának és használatának

2015.12.30 08:21
Szigorú szabályai vannak a pirotechnikai termékek árusításának és használatának
2015. december 29. 15:14
Az év utolsó napján az emberek többsége szeret ünnepelni és látványos tűzijátékkal búcsúztatni az óévet, ez akár veszélyes is lehet. Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmentesen teljen, be kell tartani a biztonsági szabályokat.

A pirotechnikai termékeket négy osztályba sorolják. Az első osztályba azok a játékos pirotechnikai termékek tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatóak és 14 év felett bárki működtetheti őket. A második osztályba az olyan tűzijátékok tartoznak, amelyeket a 16 év felettiek az év bármely napján megvásárolhatnak és használhatnak. A harmadik osztály termékei azok, amelyeket december 28-tól december 31-ig szerezhetnek be a nagykorú emberek. Ezeket azonban csak szilveszter napján, tehát december 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad működtetni. A negyedik kategóriába tartozó pirotechnikai termékekkel általában csak augusztus 20-án találkozhatunk, hiszen ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat és hozhat működésbe. Petárdázni a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a továbbiakban is tilos!

A katasztrófavédelem szakhatóságként részt vesz a tűzijáték-árusítóhelyek működésének engedélyezésében és ellenőrzésében is. Ezen szemlék során többek között azt vizsgálják, hogy az árusító rendelkezik-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, rendelkezésre állnak-e a szükséges tűzoltókészülékek, a pirotechnikai termékek milyen osztályba tartoznak, ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, illetve hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Mindezek mellett biztosítani kell azt is, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető legyen.

A harmadik osztályba tartozó pirotechnikai termékekből egy ember összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat. Amennyiben ezeket január 1-jén reggel hatig nem használta fel, január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

A pirotechnikai termék vásárlásánál mindig ellenőrizni kell a megvásárolt termék épségét, szavatosságát. Emellett ügyelni kell a pirotechnikai termékek vásárlásánál és tárolásánál arra, hogy ezeket nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni. Fontos elzárni ezeket a termékeket, különösen ha gyermek van a lakásban. Nem szabad pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni. Védeni kell őket mindenfajta károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, illetve tűztől. Soha nem szabad működésbe hozni elnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket. Igaz ez azokra is, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető. Ezeket azonnal el kell különíteni a többi pirotechnikai terméktől, többé nem használhatóak. Tilos a tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, és átalakítani sem szabad őket. Csak úgy mozgathatóak vagy szállíthatóak, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Működtetésnél ezeket a termékeket egymástól olyan távolságra kell elhelyezni, ahogy az a használati utasításban le van írva, így az esetleges hibás működés esetén sem okozhatnak kárt. Mások felett pirotechnikai terméket átlőni tilos. Az állatokat nagyon érzékenyen érintik a tűzijáték működtetésével együttjáró robbanások és durranások, akár halláskárosodást is szenvedhetnek. Már lehet kapni úgynevezett „kutyabarát” pirotechnikai termékeket is. Ezeken egy fülvédő szimbólum van, a termékek robbanásának hangja mindössze tíz százaléka a szokásos hanghatásnak. Elhangzott az is, hogy erős szélben veszélyes pirotechnikai terméket használni. Ha a működtetés során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani az, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.